Hamsteren, dieren doen het ook

Afbeelding
Foto: ANDRE BRASSE
Puur natuur

‘Eerst je kamer opruimen en daarna mag je buiten spelen’. Ik hoor het mijn moeder nog tegen me zeggen. Inmiddels heb ik een eigen huis met mijn eigen kantoor of mancave zoals mijn jongens het noemen. Een inspirerende kamer om me in terug te trekken. Een enorme puinhoop, want ik kan slecht afscheid van mijn spullen nemen. Een levenslange verzamelaar dus. Ik moet via een hink-stap-sprong achter mijn bureau zien te komen. Overal tassen, stapels boeken en rapporten, vitrines met natuurverzamelingen, reisherinneringen en nog veel meer. Als ik om me heen kijk, ook óp mijn bureau, is het een grote chaos. Schijnbaar, want o wee als iemand iets verplaatst, dan ben ik het kwijt. Herkenbaar?

Ik las een artikel genaamd ‘Stop met opruimen en plannen! Want creativiteit komt voort uit rommel en chaos’. Uit onderzoeken bleek dat succesvolle toponderzoekers zich vaak op meer dan één onderwerp richten. Ze wisselen van het ene onderwerp naar het andere. Denk aan Charles Darwin die zich zowel met plantkunde, dierkunde, bodemkunde als psychologie bezig hield. Hierdoor ontstaan makkelijker kruisbestuivingen tussen de verschillende onderwerpen. Die ‘chaos’ zorgt dus voor verschillende prikkels en verbanden. Dat stimuleert weer de creativiteit en inzicht.

Verzamelen dieren ook? Jazeker, maar niet zoals mensen. Ze verzamelen meestal om te overleven in een periode van schaarste, zoals de winterperiode. Hamsteren dus. En daar heb de gelijk het eerste voorbeeld, de hamster. De korenwolf komt voor in Zuid- en Midden-Limburg. Verder in het land niet. Dit kleine hamstertje verzamelt jaarlijks enige kilo’s aan voedsel in zijn voorraadkast.

Een ander bekend voorbeeld is de gaai. In het najaar verzamelt hij noten, vooral eikels. De eikels verstopt hij binnen zijn territorium in de grond. Tot wel 5000 eikels per jaar las ik. Het is zijn verzameling wintervoer.

Ook mollen verzamelen. Voor de winter leggen ze voorraden met wormen aan onder de grond. Soms liggen er wel honderden wormen in zijn voorraadkast. Huh, maar een worm kan dan toch ontsnappen? Volgens de een bijt de mol de kop van de worm af. Volgens een ander bijt hij in de kop om de worm gewond maar levend achter te laten. Nou ja, het is maar waar je voorkeur naar uit gaat.

En natuurlijk mag de eekhoorn niet ontbreken. Eekhoorns verzamelen volop zaden en noten. Die verstoppen ze op meerdere plekken in de grond (foto). Wist je dat ze daar ook gedroogde stukjes paddenstoelen tussen stoppen? Ik ga er natuurlijk vanuit dat het eekhoorntjesbrood is maar daarvan ben ik niet zeker.

Er zijn natuurlijk veel meer verzamelaars in de natuur, maar als laatste noem ik de bosmuis. Dat vind ik zulke guitige beestjes met glimmende kraaloogjes. Soms zie ik er een vliegensvlug op de voedertafel klauteren om snel zaden te verzamelen. Ze zijn gek op zaden, paddenstoelen, bessen, noten maar ook insecten. Nou hebben wij een hazelaar in de tuin staan en daaruit vallen elk najaar veel … hazelnoten. Onlangs vond ik zo’n notenverzamelplaats (foto) in onze tuin. Er lagen tientallen hazelnoten bij elkaar. De meeste waren al aangevreten. Dan zit er een gat in de hazelnoot. Scheelt mij weer hazelnoten opruimen in de tuin.

En zo kom ik toch terug bij het opruimen van mijn werkkamer. Het wordt tijd dat ik weer normaal bij mijn bureau kan komen. Maar ja ….. is het daar zo’n chaos omdat ik daar creatief van word of is het een lees- en inspiratievoorraad voor de winter? Ik hou het vooralsnog maar op allebei want spullen wegdoen is niet mijn sterkste kant. Ik blijf een verzamelaar.

Andre Brasse - Puur Natuur - december 2023

Afbeelding

UIT DE KRANT