Fluweelzacht en gevoelig

Afbeelding
Puur natuur

Het voorjaar nadert en ik zie al veel mensen ijverig in de tuin werken. Want we willen met opgeruimde tuin de lente begroeten. ‘Ah nee he, weer een mol in onze tuin, de tweede al dit jaar’. Hoor ik moedeloos roepen. ‘Bel de mollenvanger voordat hij ons gazon ruïneert’. De volgende dag was de mol dood en de tuin weer aangeharkt. Mensen vinden mollen prima, maar niet in hún tuin. En dat begrijp ik wel, want een mol kan je gazon behoorlijk mollen.

Onlangs organiseerde de zoogdiervereniging de jaarlijkse landelijke mollentelling. Hiermee probeert men in kaart te brengen waar mollen leven en of de aantallen mollen veranderen. Ook wil men het mollenleven bekender maken en in een positiever daglicht stellen. Want mollen leven de meeste tijd onder de grond. Ze dan daarom voor veel mensen mysterieus en onzichtbaar. En onbekend maakt vaak onbemind zeker als het diertje je tuin overhoop graaft.

Dat blijkt wel als je het woord ‘mollen’ als zoekopdracht op internet intypt. Er verschijnen een flink aantal berichten over het bestrijden, verjagen en voorkomen van mollen in je tuin. Maar wist je dat het juist een goed teken is als je een mol in je tuin ziet. Waarom? In goede rulle grond zitten vaak veel wormen en ander bodemleven. Daar houdt ie van. Dus als je een mol in je tuin ziet, is dat een compliment voor de biologische kwaliteit van je tuin. Ze helpen je ook nog met een betere doorluchting en doorwatering van je tuin en helpen tuinplaagdieren zoals emelten en rupsen bestrijden.

Een mol (Talpa europaea) is een ongeveer 11 - 15 cm groot zwart/antraciet kleurig zoogdiertje. Het diertje heeft een fluweelzachte vacht met haartjes die elke kant op kunnen bewegen. Dat is handig als je bijvoorbeeld achteruit door je krappe tunnel moet kruipen. Zijn twee enorme voorpoten (zie foto) zijn omgevormd tot geweldige graafhanden met elk vijf vingers en lange scherpe nagels. Hiermee kan het diertje super goed gangen graven van wel 200 meter lengte. Het zand wat hij niet kan gebruiken wordt naar buiten gewerkt. Dat zie je als molshoop boven de grond.

Mollen hebben ogen maar zien niet bijster goed. Oren heeft een mol ook en die werken wel prima. Hij kan ze afsluiten met een huidplooi zodat er geen zand in komt. Vooral zijn kleine roze snuit is goed ontwikkeld. Mollen kunnen goed ruiken maar nog beter voelen. Vooral de snorharen zijn gevoelig. Daarnaast heeft het diertje op meerdere plekken tastorganen en gevoelige haartjes waarmee het de kleinste trillingen kan voelen. Zelfs een kruipende worm in een van zijn gangen. Een uiterst gevoelig beestje dus.

Mollen komen we overal in Nederland tegen, behalve op de wadden eilanden. Je ziet ze bijvoorbeeld in loofbossen, graslanden, tuinen en parken. Ze houden van niet te zandige, te vochtige of stenige grond. Liefst rulle grond waar de grondwaterstand niet al te hoog is. Want dan kunnen de gangen vol water lopen. Mollen kunnen overigens goed zwemmen maar kunnen verdrinken in een volgelopen gang.

Toch liever geen mol in de tuin? Probeer dan deze biologische tips. Plant Keizerskroon in je tuin. De geur van de bloem schijnt naar vossen te ruiken, las ik. Een ander middel is het ingraven van potten of flessen in molshopen. De wind blaast langs de opening en maakt een laag fluitend geluid. Mollen schijnen dit geluid vervelend te vinden en verdwijnen.

Het is droog en de zon schijnt en de temperatuur loopt op. Ik begin al de eerste lentekriebels te voelen. Hoogste tijd dus om mijn tuin lente-klaar te maken.

Andre Brasse - Puur Natuur - feb 2024

Afbeelding

UIT DE KRANT