Dope voor lijf en geest

Afbeelding
Puur natuur

Afgelopen weken spraken veel mensen mij aan over mijn boek ‘Andre Natuurlijk’. Allemaal positieve reacties. Herkenbare verhalen, vleugje humor en zeer informatief. Ik kan je verzekeren, dat is best fijn om te horen. Het geeft een goed gevoel en het kan mijn humeur een flinke positieve boost geven. Eigenlijk moeten we dat vaker doen. Mensen om je heen een compliment geven. Daardoor wordt het leven voor menigeen een stuk prettiger.

Hoe werkt dat eigenlijk? Wat gebeurt er in je lijf als je een compliment krijgt? Er blijken gelukshormonen achter te zitten. Voor veel mensen onbekend terrein verwacht ik. Goede reden om me hier eens iets in te verdiepen en dat blijkt best ingewikkeld. De belangrijkste vier gelukshormonen voor je gevoelsleven zijn: dopamine, serotinine, endorfine en oxytocine. Deze gelukshormonen zorgen ervoor dat je je gelukkig of euforisch kunt voelen. Niet geheel onbelangrijk dus. Je lichaam maakt ze in bepaalde situaties gelukkig automatisch aan. Maar je kunt de aanmaak ervan ook stimuleren.

Endorfine staat bekend als pijnstillend hormoon. Het komt vrij als je lichaam pijn of stress ervaart en verzacht de nare ervaring. Het zorgt voor een gevoel van geluk en vrede. Tijdens zware lichamelijke inspanning, zoals sporten, wordt dit hormoon aangemaakt en verdooft het de pijn en vermoeidheid. Maar ook ontspannende en opwindende activiteiten zoals lachen en liefde én pittig eten schijnt de aanmaak van endorfine te stimuleren.

Dopamine staat bekend als beloningshormoon. Het komt vrij bij een goede ervaring bijvoorbeeld als iets gelukt is of tijdens seks en lekker eten. Het werkt echter niet zo lang waardoor je steeds opnieuw zoekt naar een fijne ervaring. Korte termijndoelen stellen en deze doelen halen is een middel om de aanmaak te blijven stimuleren. In bepaalde voeding zoals noten, zuivel, volkoren granen, bananen, groene groentes, peulvruchten, zaden en … pure chocolade schijnen stoffen te zitten waarvan je lichaam dopamine kan aanmaken. Chocolade en noten …… ik zie ineens pindarotsjes voor me.

Serotinine staat bekend als het rusthormoon, het ‘beste gelukshormoon’. Het wordt vooral in je darmen aangemaakt en zorgt voor een veilig gevoel en geborgenheid. Je voelt jezelf zelfverzekerder en tevredener. Havermout, eieren, bonen, zonnebloempitten, bananen en linzen kan de aanmaak stimuleren las ik. En, daar is ie weer, pure chocolade maar ook bananen en amandelen schijnen serotonine te bevatten. Ik zie ineens gebakken banaan met gesmolten chocolade voor me.

Oxytocine staat bekend als knuffelhormoon en liefdeshormoon. Je maakt het aan tijdens écht contact met anderen en geeft het gevoel van vriendschap, liefde en vertrouwen. Knuffelen en het geven en aannemen van complimenten schijnt de aanmaak van Oxytocine te verhogen. Knuffelen kan met iemand anders maar ook met je huisdier.

Werkt dat ook andersom? Hebben (huis)dieren ook geluks- en stresshormonen? Hierover is nog niet veel bekend lees ik. Er lopen wel onderzoeken naar emoties en geluk bij dieren. Het lijkt er steeds meer op dat dierenemoties veel op die van mensen lijken. De vraag is of wij die dieren emoties goed begrijpen. In veel (speel)films stoppen we vaak menselijke emoties in dieren. Walt Disney films zijn daar een goed voorbeeld van. Een gelukkige leeuw op een rots, knuffelende dieren en vrolijk lachende, apen. Een grijnzende aap blijkt echter niet vrolijk maar angstig. Het onderzoek loopt door.

Ik trek me in mijn leesstoel terug en lees nog een hoofdstuk uit mijn eigen boek. Natuurlijk met een paar pindarotsjes van pure chocolade want dat schijnt mijn geluksgevoel te verhogen. Maar ook weer niet teveel want dan loert overgewicht om de hoek. Best complex allemaal dat geluksgevoel.

Andre Brasse – Puur Natuur – feb 2024

Afbeelding

UIT DE KRANT